به گزارش خبرنگار خبرگزاری «حوزه» از گرگان، محمد حکیمی، در نشست علمی با عنوان «جایگاه علم در فرهنگ اسلامی» که از سوی مدرسه علمیه عالی الزهرا(س) گرگان برگزار شد، گفت: در دین مبین اسلام، به عوامل برتری انسان ها بر یکدیگر اشاره شده است که یکی از آنها، علم و دانش معرفی شده است، آیه 11 سوره مبارکه مجادله دلالت بر این مطلب دارد.
وی افزود: احادیث بسیاری از ائمه هدی(علیهم السلام) پیرامون ارزش و جایگاه علم و دانش وجود دارد که حاکی از اهمیت آن است؛ نبی مکرم اسلام(ص) می فرمایند: «برتری دانا و دانشمند نسبت به دیگر مردم، مانند برتری ماه شب چهارده نسبت به سایر ستارگان است».
این کارشناس حوزوی ضمن بیان روایتی از پیامبر اکرم(ص) علت تاکید بر فراگیری علم و دانش را؛ پیشرفت جامعه، فرهنگ، تمدن و رشد عقل دانست.
حکیمی خاطرنشان کرد: بین علم و عقل تعامل وجود دارد، به طوری که هم علم موجب رشد عقل و هم عقل موجب رشد علم خواهد شد، امیرمومنان علی(ع) در حکمت 113 نهج البلاغه فرمودند: «هیچ علمی مانند تفکر نیست» و فکر، منبع خلاقیت علمی است؛ انسان های فکور همچون چاهی که آب از درونشان می جوشد، به تولید و نشر علم می پردازند.
این استاد دانشگاه با تاکید بر تقویت فکر دینی، به بیان راه های تقویت آن پرداخت و گفت: از جمله راه های تقویت فکر دینی، تقویت معلومات، نقد درست، تقویت دقت، ایجاد سوال در ذهن و آشنایی با آراء متفاوت می باشد.
حکیمی تصریح کرد: تقویت معلومات که از جمله راه های تقویت فکر دینی است با مطالعه، تحقیق و رشد اطلاعات میسر خواهد بود، به طوری که یک دانشجوی دینی باید قرآن خوان، قرآن فهم و عمل کننده به آن باشد، لذا باید ذهن خود را از معارف دینی و علمی پر نماید.
وی در راستای نقادی مطالب هم اذعان کرد: در نقادی باید درستی و نادرستی های یک سخن را تشخیص دهیم، مطالب مهم را فهمیده و به بیان آن بپردازیم؛ توجه به این نکته حائز اهمیت است که فهم از راه نقد حاصل می شود.
این محقق و پژوهشگر دینی، در پایان به بیان موانع تفکر پرداخت و افزود: از جمله موانع فکر کردن، تقلید کورکورانه است. آیه 170 سوره مبارکه بقره بر این مطلب دلالت دارد، البته استفاده از علم دیگران تقلید کورکورانه نیست، تقلید کورکورانه ضد علم و دانش و فکر است.